Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2010 21:04 - Щетите от лошите пътища в община Смолян
Автор: dievski Категория: Политика   
Прочетен: 1013 Коментари: 2 Гласове:
0



  

 

Щетите от лошите пътища в община Смолян

 

Състоянието на уличната мрежа и пътищата в общината е лошо. И няма изгледи скоро да се оправи. Нека разгледаме до какви щети води това:

1.      По-бърза амортизация на автомобилите – карането по тесни и зле поддържани пътища увеличава драстично разходите за ремонта на превозните средства. Карането на  по-ниски предавки , с чести спирания и тръгвания, води до износване на съединителя. Дупките пък нанасят поражения  по ходовата част на автомобилите.

2.      Увеличен разход на гориво – движението с по-бавна скорост и с чести спирания и тръгвания, увеличават разхода на гориво на автомобилите.

3.      Загуби за бизнеса заради по-бавния транспорт и логистични проблеми. Статистиките сочат, че бизнесът  търпи 1-2% загуби от усложнения трафик  и състоянието на пътната инфраструктура в развитите страни. Вероятно за България този процент е по-висок.

4.      Повишаване  на пътно-транспортните проишествия и смъртност в резултат на лошото състояние на пътната мрежа. Нима  са виновни хората  от нехаенето на Общинската администрация, която вече 6-7 години не успява  да се справи с проблема.

5.       Влошаване качеството на живот. Стресът от шофирането по лоши пътища причинява психическо напрежение, което избива в най-различни здравословни проблеми. Лошите пътища забавят доставките и увеличават преките разходи, което води до  завишаване на цените  на стоките, което бърка в джоба на обикновенните хора.

6.      Пропуснати приходи от непривлечен туристически трафик в общината. Всеизвестно е, че лошата пътна инфраструктура отблъсква туристите, особено чужденците. Това носи и пропуснати ползи за хората заети в туризма и съпътстващите го дейности. Да припомня, че туризма е стратегически приоритет за общината.

7.      Несигурност на пътуването. Лошата пътна мрежа нанася щети като увеличава продължителността на пътуването. Тази несигурност кара компаниите да се застраховат срещу закъснения, като планират по-голям рязход на време за транспорт. Същото се отнася и за обикновенните хора.

8.      Оскъпяване на проектите поради отлагането им във времето. За последните 5-6 години цената на битума е скочила двойно. Дизеловото гориво е поскъпнало също за този период/ от 80 стотинки до 1.90 лева за литър/. Междувременно поскъпнаха и другите материали, работната ръка и кредитите.

9.      Забавено развитие на общината -  заради лошата пътна инфраскруктура инвеститорите бягат от региона или забавят реализацията на своите проекти. Това забавя модерното развитие и дава негативно отражение във всички аспекти на живота на гражданите на общината.

А динамиката на живота непрекъснато се увеличава. Увеличава се броят на автомобилите. Ще се увеличават и обемите на превозваните стоки. Хубавата природа вече не е достатъчно условие за привличане на инвестиции. Какво значение има, че сме хубав град и район, при положение че автомобилите и тировете са принудени да пъплят с 40-50 км/ч и всичко това да носи вреди за хората.

За всичко това вината е в Общинска администрация. Пет-шест години не се направи нищо за подобряване на това състояние на пътната мрежа. Освен кръпки. Затова и животът ни е в кръпки.

 




Тагове:   община,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Щети
11.03.2010 13:01
Трябва да се добави още,че в резултат на повишения разход на гориво се увеличава отделянето на вредни емисии в околната среда.Това води след себе си съответно: т.5.Влошаване качеството на живот; т.6.Пропуснати приходи от туризъм; т.9.Забавено развитие на общината; И не на последно място:повишени рискове за здравето.
цитирай
2. анонимен - v smolian patia palan s dupki i gl...
19.03.2010 16:27
v smolian patia palan s dupki i glavnia i malkite ulici a v mom4ilovci vse edno si na avtomagistrala trakia da ti e kef da kara6 a otkade doidoxa sredstvata da se asfaltira taka patia pitaite dora yankova kato se ima v predvid 4e naselenieto na mom4ilovci e 1400 du6i te sigurno sa platili danacite za 20 godini napred.da ama ne prosto dora otkradna na6ite pari igi vloji v mom4ilovci da karat tam na xubav pat da ne tro6at kolite a nie budalite 6a smeniame 4asti.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dievski
Категория: Политика
Прочетен: 23390
Постинги: 12
Коментари: 11
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930